Naar de homepage
Naar de homepage
 
     
 

Wat is een recruitmentsite?

20-03-2009 | Door: Martijn Hemminga | Artikelen | 6.833 keer | Stuur door |

De basis van recruitment is tegenwoordig de recruitmentsite, het werken bij gedeelte van de corporate site. Of het nu gaat om oriëntatie, sollicitatie of voorbereiding op gesprekken, de wervingssite wordt bezocht. In feite zijn alle communicatie-uitingen op het gebied van werving gericht op het sturen van verkeer naar de recruitmentsite van jouw organisatie.

Door: Martijn Hemminga

Wat is een recruitmentsite?
Een recruitmentsite is het werken bij gedeelte van een corporate website. Dat kan een onderdeel zijn van een corporate site of een complete zelfstandige website (werkenbijwerkgever.nl). Op de wervingssite presenteert de werkgever zichzelf en toont deze de vacatures en carrièremogelijkheden.

Weinig echt goede wervingssites
Het jaarlijkse onderzoek “Nationale Monitor van de beste recruitmentsites” van Intelligence Group laat ieder jaar weer zien (in 2008 voor 4e keer), dat organisaties lang niet het maximale uit hun recruitmentsite halen. Op basis van een 50-tal criteria onderzoeken ze de mate waarin een wervingssite voldoet aan de eisen op het gebied van werkomgeving/werkgever, werkaanbod, toegankelijkheid, sollicitatiemogelijkheden, contactmogelijkheden en algemene indruk. Het gaat daarbij niet alleen om de informatie, maar ook op de manier waarop deze wordt gegeven. Is een testimonial in tekst of in film, bijvoorbeeld.

Het onderzoek Digitaal Werven, dat in 2008 voor het eerst wordt gehouden, bevestigd het beeld dat recruitmentsites nog veel beter kunnen. Ondanks dat de initiatiefnemers positief zijn over de hoge scores voor design en gebruikersvriendelijkheid, blijkt het slecht gesteld te zijn met het online sollicitatieproces, de informatie over het vervolg van de sollicitatieprocedure en de personalisering.

2.0
Web 2.0 staat voor tweede generatie websites. Online samenwerken en delen van informatie door gebruikers staat centraal bij Web 2.0. Ook wervingssites worden steeds meer 2.0. Kandidaten kunnen zelf op een site aan de slag en hun carrièremogelijkheden ontdekken via interactieve tools en films. Contact opnemen kan niet alleen meer per e-mail, maar ook via chat bijvoorbeeld. In de krapper wordende arbeidsmarkt kan de wijze waarop een organisatie haar werving online heeft georganiseerd het verschil maken. Een investering is dan ook snel terug te verdienen.

Best practices
Recruitmentsites.info heeft de 2009-nominaties van de Nationale Monitor van de Beste Recruitmentsites en de 2008 nominaties van Digitaal Werven op een rij gezet ter lering, inspiratie en vermaak. De winnaars van beide verkiezingen zijn aangegeven met een *. 

Nat. Mon. Beste Recruitmentsite  Digitaal Werven 
www.werkenbijdebrauw.nl *
www.werkenbijachmea.nl
www.bol.com/banen
www.werkenbijreedbusiness.nl
www.werkenbijhetrijk.nl
www.werkenbijtennet.nl *
www.werkenbijordina.nl
www.werkenbijaccenture.nl

www.werkenbijcaesar.nl 
www.werkenbijmovares.nl
recruitment.nl.pwc.com
www.werkenbijoranjewoud.nl
blogs.tamtam.nl/vacatures/ 
www.vodafone.nl/

Relevantie
Het is leuk om een prijs te winnen met een fantastische recruitmentsite, maar het belangrijkste is dat deze werkt. Maak een wervingssite die aansluit bij de doelgroep. Een recruitmentsite is an sich geen doelstelling. Het is een middel om te communiceren naar de arbeidsmarkt en om mensen te werven. Niet alle punten in deze checklist zijn dan ook voor iedere werkgever relevant.

Projectmatige aanpak vereist
Het opzetten van een recruitmentsite vereist een goede projectmatige aanpak en een goede inventarisatie van wensen en eisen. Het is veelal een project waarbij mensen van HRM, communicatie en ICT betrokken zijn en ook nog eens één of meerdere externe partijen. Ga bij keuze van systemen en leveranciers dan ook zeker niet over één nacht ijs.

Kosten recruitmentsite
Een recruitmentsite kun je zo duur maken als je wilt. Toch hoeft een goede recruitmentsite niet duur te zijn. Los van e-recruitment systemen kun je al goed scoren door goede informatie te bieden doormiddel van tekst en foto’s die aansluit bij de doelgroep. 

Bronnen: Usability van Websites (2005), Jaap van de Putte | Intelligence Group | Digitaal Werven | Nr29 arbeidsmarktcommunicatiemanagement | Communicatiecoach.com | Amcinfo.nl

Reageer


Naam (verplicht)

E-mail, wordt niet getoond (verplicht)

Site


 


         
   
         
         
Zustersites van Recruitmentsites.info:

 


  Recruitmentsites.info
is een webconcept van CommunicatieMedia.

© 2009 - 2023
         
Amcinfo.nl: alles over arbeidsmarktcommunicatie Vacatureteksten.info: alles over vacatureteksten Budgetrecruitment.nl: alles over budgetbewust werven