Zestig procent van de vacatures van grote bedrijven is niet vindbaar in grote zoekmachines als Google. Dit terwijl steeds meer werkzoekenden Google inzetten als oriëntatiemiddel gebruikt voor de zoektocht naar een baan. Dit blijkt uit de Nationale Zoekmachine Wervingsmonitor 2009 van Expand Online.
Per maand wordt er momenteel al ongeveer 8 miljoen keer gezocht op vacature-gerelateerde zoekwoorden blijkt uit cijfers van Google. De voorspelling is bovendien dat Google binnen twee jaar de belangrijkste manier wordt voor een zoektocht naar een nieuwe baan. Het is voor bedrijven dus heel belangrijk dat hun vacatures ook via grote zoekmachines goed te vinden zijn.
Pagerank en linkbuilding
De vindbaarheid van een vacature hangt van een aantal zaken af, waaronder Pagerank en Linkbuilding. ‘Als je deze elementen goed op orde hebt, dan is de kans groot dat een vacature ook daadwerkelijk gevonden wordt. De Pagerank zegt iets over de belangrijkheid van de website: Google waardeert iedere webpagina met een cijfer van 1-10. Daarbij kijkt het bedrijf naar een aantal zaken. Hoe hoger de score, hoe beter de vindbaarheid van de vacature.
Websitebouwers weten vaak wel hoe ze de Pagerank moeten verhogen, maar P&O’ers en recruiters kunnen er ook invloed op uitoefenen. De vacaturetekst is een van de belangrijkste elementen waar Google naar kijkt. Het is dus erg belangrijk om de juiste termen te gebruiken. Analyseer als P&O’er en recruiter op welke woorden het meest gezocht wordt en gebruik die dan in je vacaturetekst. Cursieve tekst en titels wegen zwaarder voor Google, dus daarmee kun je extra punten scoren in de vindbaarheid.’
Hoe meer links er naar je website worden geplaatst, hoe beter je site gevonden wordt binnen Google. Maar zorg wel voor relevante links: een link naar je LinkedIn-profiel is relevanter dan die naar een site die niets met de vacature te maken heeft. Als P&O’er en recruiter betekent dit dat je actief andere sites moet benaderen en vragen om een linkje. Het komt erop neer dat je op het internet zoveel mogelijk links moet aanbrengen naar de vacaturesites, om de vindbaarheid daarvan te vergroten.
Betaalde zoekresultaten
Google werkt ook met AdWords, dat zijn de gesponsorde zoekresultaten. Opvallend genoeg maakt maar 6 procent van de grote bedrijven daar gebruik van. Dit is laag daar AdWords een goede compensatie kan zijn voor de slechte vindbaarheid in de organische zoekresultaten. Overigens kan het daadwerkelijke cijfer iets hoger kan liggen dan 6 procent. Het gaat dan om bedrijven die wel gebruik maken van AdWords, maar bijvoorbeeld hun zoektermen verkeerd hebben ingekocht, waardoor ze gewoonweg onvindbaar zijn. Zo komt het voor dat een bedrijf wel de woorden ‘werken bij …’ inkoopt, maar niet het woord accountmanager waar zeeen vacature van van hebben.
Reactieformulier per vacature
Verder blijkt dat 7 van de 50 van de grootste bedrijven van Nederland geen reactieformulier hebben staan bij individuele vacatures. De aanwezigheid van een reactieformulier per vacature werkt sterk conversieverhogend. Met andere woorden: mensen laten veel eerder hun gegevens achter. Zorg er overigens wel voor dat een reactieformulier niet te lang is, want dan haken mensen ook af.
Bron: Nationale Zoekmachine Wervingsmonitor 2009
|
Duidelijke cijfers voor de werkgevers waar men dus iets mee kan. Opmerkelijker des te meer dat veel werkgevers hun vacatures / vacaturepagina vaak ahw verstoppen in de website. Iets wat ik al jaren waarneem.
Dit komt door de structuur van de website of door vage termen te gebruiken zoals “hoe leuk is het bij ons” of “jobborama” als titel te gebruiken. Jammer voor de werkgevers, maar niet vreemd dat zowel de bezoeker als de zoekmachines er dan niet meer uit komen.
Ik raad altijd aan de vacatures uit de organisatie-website los te trekken en onder te brengen in een aparte Werkenbij-website. Je kunt dan de SEO en marketing ook gescheiden houden en afstemmen op je beoogde, afzonderlijke doelgroepen. Natuurlijk wel onderling verbinden met een link.
Met hartelijke groet,
Kees Kamsteeg