Hoogopgeleide studenten en starters zijn 100% online. In de werving is een recruitmentsite een belangrijk middel om met de doelgroep te communiceren. Maar studenten en starters willen wel authenticiteit. In hun ogen vertellen foto’s en filmpjes niet het echte verhaal blijkt uit onderzoek van Studentalent.
Openstaande vacatures meest belangrijk
Studenten en starters hechten nauwelijks waarde hechten aan foto’s en filmpjes (8%) op de site van de potentiële werkgever. Deze vertegenwoordigen volgens hen niet het echte verhaal van het bedrijf. Wel belangrijk vinden ze de missie en visie van een organisatie en de openstaande vacatures.
Reageren het liefst per e-mail
In het reageren op openstaande vacatures zijn studenten en starters ook weer traditioneel, het overgrote deel (78%) verkiest voor een mail met cv boven het invullen van een webformulier (9%), uploaden van een cv (10%) of een profiel op LinkedIn (1%). De reden hiervoor is dat de doelgroep praktisch ingesteld is en graag ‘echt’ contact wil hebben.
Wanneer er vragen zijn en er contact moet worden opgenomen, is e-mailen met 61% ook het meest favoriet gevolgd door bellen (29%). Registereren of een profiel aanmaken (6%), chatten (1%), Skypen (0%) en contact via sociale netwerken (1%) zijn niet populair.
92% gebruikt Google
Bij de oriëntatie op mogelijke werkgevers wordt massaal gebruik gemaakt van Google (92%). Het zorgvuldig opgebouwde merk/bedrijf wordt dus gecheckt en fijntjes afgewogen op de zoekmachine. Ook Google Maps (28%), LinkedIn (23%), Forums (16%) en Facebook (15%) worden ingezet om de werkgevers beter te leren kennen. Slechts 4% gebruikt Hyves om een werkgever beter te leren kennen.
Afknappers
De grootste afknapper op de site van een mogelijke werkgever is het ontbreken van contactgegevens (37%). Ook het niet kunnen vinden van vacatures (27%) en gebruik van vage functietitels wordt niet gewaardeerd.
Mobiele recruitmentsite wordt belangrijker
Heeft in Nederland gemiddeld 32% een mobiele telefoon met toegang tot internet, maar liefst 53% van de studenten en starters heeft dit. Het wordt dus steeds interessanter voor werkgevers om ook een mobiele recruitmentsite te maken.
Studenten en starters kritisch over social media
Ook bij het actief inzetten van social media moeten bedrijven sterk rekening houden met de kritische blik van studenten en starters. Zij worden immers lid van een bedrijfsnetwerk, omdat zij dat bedrijf “gewoon leuk” vinden (57%). Social media worden door de doelgroep met name gebruikt voor het onderhouden van contact met vrienden, (laten) zien wat er zich afspeelt en uploaden van foto’s en filmpjes, waarbij Facebook met 80% verreweg het meest populair is onder studenten en starters. Openstaande vacatures zijn slechts voor een kwart een reden om een bedrijf te volgen.
Bron: Studentalent
|