Naar de homepage
Naar de homepage
 
     
 

Wat betekent de cookiewetgeving voor de recruitmentsite?

09-08-2012 | Door: Martijn Hemminga | Artikelen | 6.809 keer | Stuur door |

Wat betekent de cookiewetgeving voor de recruitmentsite?Sinds 5 juni 2012 is de nieuwe cookiewetgeving van kracht. Deze wet verplicht Nederlandse websites om de bezoekers te informeren over de cookies die tijdens het websitebezoek worden geplaatst en gebruikt, maar moet ook expliciet toestemming moet vragen voor het plaatsen van niet-functionele cookies. In dit artikel lees je wat dit betekent voor de recruitmentsite.

Wat is een cookie?

Cookies zijn kleine bestanden die jouw voorkeuren tijdens het surfen onthouden en opslaan op je eigen computer. Er zijn twee belangrijke soorten cookies:

 • Functionele cookies
  Cookies die bezoekers helpen bij het technische goed kunnen tonen van de site (zoals een meer pagina’s tellend sollicitatieformulier) en het surfen te vergemakkelijken door voorkeuren te onthouden (zoals wachtwoorden en taalinstellingen). Voor het plaatsen van functionele cookies hoeft geen toestemming worden gevraagd.
 • Niet-functionele cookies
  Niet-functionele cookies worden gebruikt om bezoek te registeren, zoals webstatistieken (Google Analytics) en profiling (op basis van klikgedrag specifieke content zoals vacatures onthouden/aanbieden). Voor het plaatsen van niet-functionele cookies moet wel toestemming worden gevraagd.

Cookiewetgeving

De wijzigingen in de wetgeving betreft cookies is een Europese aangelegenheid en richt zich op twee zaken. Ten eerste moeten bezoekers van de website op de hoogte worden gebracht van welke cookies er worden geplaatst en gebruikt. Ten tweede moet er toestemming worden gevraagd aan bezoekers voordat een niet functionele cookie mag worden geplaatst. De Nederlandse wetgeving is strenger dan de Europese wetgeving.

Volgens de Nederlandse wetgeving moet een bezoeker bij het eerste websitebezoek expliciet toestemming verlenen voor het plaatsen van cookies. Binnen de Europese wetgeving is het verlenen van toestemming voor cookies middels de browserinstelling(en) al voldoende. Nederlandse toezichthouder OPTA geeft aan dat het informeren en verkrijgen van toestemming niet kan geschieden door middel van een  verwijzing naar bijvoorbeeld: algemene voorwaarden of privacy statements. Voor cookies van derden, zoals Google Analytics, gaat de Nederlandse wetgeving nog wat verder. Indien sprake is van opslag van persoonsgegevens, moet een website zich te conformeren aan de Wet Bescherming Persoonsgegevens (WBP). Dit was al verplicht, alleen geldt er nu de omgekeerde bewijslast. Als u toestemming heeft voor het plaatsen van een cookie houdt dit niet automatisch in dat u ook toestemming heeft op grond van het WBP.

Manieren van toestemming vragen

Er zijn meerdere manieren mogelijk om toestemming te vragen aan bezoekers aan jouw recruitmentsite die hier voor het eerst komen. De meest gangbare hiervoor zijn:

 • Pop-up
  Een klein venster dat verschijnt over de recruitmentsite met daarin de vraag om toestemming om cookies te mogen plaatsen. Bezoeker kan de pop-up wegklikken en geen keuze maken. Officieel mag je dan geen niet-functionele cookies plaatsen.
 • Over-lay
  Een doorzichtige balk verschijnt geheel of gedeeltelijk over de recruitmentsite met daarin de vraag om toestemming om cookies te mogen plaatsen. Bezoeker moet veelal een keuze maken voordat deze verder kan.
 • Tussenpagina
  Bezoekers worden doorgeleid naar een pagina op de website met daarop de vraag om toestemming om cookies te mogen plaatsen.
 • Boodschapbalk
  Een smalle balk bovenaan of onderaan de browser met daarin de vraag om toestemming om cookies te mogen plaatsen. Recruitmentsites.info gebruikt deze.

De bezoeker moet actief akkoord geven (opt-in) voor het plaatsen van cookies. Indien de bezoeker niet akkoord gaat, mag je alleen maar functionele cookies plaatsen om de site goed te kunnen laten zien. Of de bezoeker wel of niet akkoord gaat, in beide gevallen wordt er, een beetje ironisch, een cookie geplaatst zodat wordt onthouden wat jouw keuze is bij een volgend bezoek aan de recruitmentsite.

Wat zijn de gevolgen voor mijn recruitmentsite?

Ondanks dat de wet sinds 5 juni is ingegaan, wordt deze nog niet gehandhaaft. Er is dus nog geen grote haast om de recruitmentsite 100% aan te passen aan de wet. De OPTA gaat pas vanaf 1 januari 2013 de wet handhaven. Dit wil overigens niet zeggen dat je niets moet doen. Een goed werkgever betekent dat je de privacy van je medewerkers en potentiële medewerkers serieus neemt. Een werkgever kan zich positief onderscheiden van veruit de meeste werkgevers die tot nu toe de nieuwe wetgeving negeren.

Wat je minimaal moet doen

Hieronder 3 stappen die je minimaal zou moeten doen voor je recruitmentsite vanuit goed werkgeverschap en respectvol zijn met de privacy van jouw bezoekers:

 1. Maak een overzicht van cookies
  Vraag aan jouw recruitmentsite-bouwer (en recruitmentsysteemleverancier) om een overzicht van cookies die (kunnen) worden geïnstalleerd en de duur dat deze worden geplaatst. Je kunt het ook zelf doen, bijvoorbeeld via tools als Ghostery of via jouw eigen browser.
 2. Pas het privacy statement aan
  Voeg in het privacy statement toe welke functionele en niet-functionele cookies worden geplaatst en waarvoor ze dienen. Thuiswinkel.org heeft hier een handige gratis tool voor ontwikkeld om een goede privacy policy op te stellen. In het privacy statement kun je opnemen hoe bezoekers van de site via de browserinstellingen het opslaan van cookies kunnen tegengaan.
 3. Plaats een boodschapbalk
  Plaats een boodschapbalk waarin je bezoekers verwijst naar het privacy statement.

Wat je officieel moet doen

Hieronder vind je beknopt de stappen die je moet doen om aan de wetgeving te voldoen.

 1. Maak een overzicht van cookies
  Zie hierboven. Pas eventueel de recruitmentsite technisch aan om bijvoorbeeld aantal cookies te verminderen.
 2. Pas het privacy statement aan
  Zie hierboven.
 3. Vraag om toestemming
  Iedere bezoeker van de recruitmentsite die deze voor het eerst bezoekt moet toestemming geven voor het plaatsen van niet-functionele cookies voordat deze verder de site mag bezoeken (opt-in). Mocht de bezoeker geen toestemming geven, dan mogen tijdens het sitebezoek geen niet-functionele cookies worden geplaatst.

Meer informatie

Recruitmentsites.info zal de komende tijd meer artikelen plaatsen over de rol van de cookiewetgeving voor recruitmentsites. Houd de website in de gaten of volg ons via Twitter.

Reageer


Naam (verplicht)

E-mail, wordt niet getoond (verplicht)

Site


 


         
   
         
         
Zustersites van Recruitmentsites.info:

 


  Recruitmentsites.info
is een webconcept van CommunicatieMedia.

© 2009 - 2023
         
Amcinfo.nl: alles over arbeidsmarktcommunicatie Vacatureteksten.info: alles over vacatureteksten Budgetrecruitment.nl: alles over budgetbewust werven